Intelligens är bra för hälsan

Finns det någon koppling mellan intelligensen och vår hälsa?

Först och främst, vad är intelligens egentligen?

En bra definition på intelligens är förmågan att skilja på saker och ting - och därmed förstå dem bättre, samt att därefter kunna använda informationen för att fatta bättre beslut för ett underbart liv.

Det finns saker som är lika, liknande eller olika.

Om man inte kan skilja på ovan så blandar man ihop saker och ting och tror att de är samma, då de är mycket olika eller är liknande eller inte alls lika.

Det gäller att kunna skilja på äpplen och päron, som man brukar säga, så kan vi fatta bättre beslut.

T ex finns det saker som heter frukter. Det finns andra saker som heter grönsaker.

Det kan vara väldigt viktigt för hälsan att kunna skilja på dessa saker.

Ofta hör vi att vi ska äta mera frukt och grönsaker. Men det låter oftast som om det är ett ord: frukt&grönsaker, fruktogrönt.

Detta kan göra att vi börjar tro att frukt och grönsaker är samma sak - med samma hälsoeffekter. Men de är inte samma sak och kan ha mycket olika hälsoeffekter på oss.

Om jag säger att det är viktigt att äta mer grönsaker, då tänker du kanske: Jag ska äta mer tomat, paprika, gurka, avokado och oliver. Men har du tänkt på att även om de flesta av dessa saker kan vara gröna saker, så är ingen av dessa saker grönsaker.

Grönsaker är inte frukter. Men vi tror ofta att frukter är grönsaker...

Tomat är en frukt, med sitt kött och alla frön inuti.

Paprika är en frukt, laddad med bl a C-vitamin, återigen med en massa frön på insidan.

Gurka har en massa frön på insidan av sitt kött, så den är, ja nu kan du det, en frukt.

Avokado är frukten på ett träd, i form av ett stort bär, med sin enda kärna i mitten.

Oliver har bara en stor kärna i mitten och är en frukt eller en sk stenfrukt, precis som persikan.

Vad är den stora skillnaden mellan frukter och grönsaker?

Frukt = snabba kolhydrater eller rent socker

Det som vi vanligtvis förknippar med frukt som t ex äpple, päron, apelsin, persika, ananas, meloner mm har mycket lättillgängligt socker i sig, i form av fruktos och sackaros. 

Sackaros består i sin tur av glukos som t ex vår hjärna gärna använder som bränsle, men också fruktos - som vi inte har någon glädje av alls, utan som bara belastar levern. Fruktos är tyngre för levern att rensa ut än alkohol, då t ex hjärnan kan hjälpa till att förbränna en del (där av ruset), vilket då avlastar levern. Men fruktsocker kan bara levern förbränna och kan då innebära en tyngre belastning. Men allt beror förstås av mängden.

Man kan tro att druvsocker är ett annat namn på fruktsocker, eftersom man kan tycka att druva är en frukt, men dessa sockerarter är olika.

När vi äter mycket frukt som innehåller mycket lättillgängligt socker, så får vi snabbt en sk spik av högt blodsocker, som snabbt måste plockas ner av en kraftig insulinutsöndring, som påfrästar bukspottkörteln mycket. Vissa kan snabbt känna sig alldeles "speedade" av socker, det vill säga höga eller högt upp i varv. Men problemet är att det är tillfälligt och man blir snabbt trött efteråt och kan då vara på jakt efter en ny "kick" snart igen, vilket sätter igång en ond spiral av jakt på det förrädiska söta giftet. Allt gott i för hög dos kan bli ont.

Överflödigt socker som inte används upp omedelbart som energi, måste kroppen omvandla till en annan form av energi som fett, som kan användas en annan gång då du inte lyckats fånga nån mat ute i det vilda. Ja, just det, vi är inte beroende av att jaga längre i det vilda och kan köpa mat så vi kan äta oss mätta varje dag regelbundet, så många hinner inte förbränna det överflödiga energireserverna i form av fett. Därför bygger de bara upp mer och mer fettreserver, tills det kan vara mycket allvarligt för hälsan, t ex hjärtat. 

Grönsaker = långsamma kolhydrater ger långsam sockerinsöndring i blodet

Det som vi vanligtvis förknippar med grönsaker som t ex sallader, kål av alla de slag, brokolli, spenat, persilja mm har också socker i sig, men framförallt i form av sk långsamma kolhydrater, där sockret inte kan frigöras så snabbt, vilket då gör att blodsockret inte höjs hastigt, vilket i sin tur inte kräver ett kraftigt höjt insulinbehov i blodet. Sockerinsöndringen blir långsam och låg, lite i taget så att säga, som håller oss pigga hela dagen, istället för bara för tillfället.

Om vi tror att fruktogrönt är en och samma sort eller typ av mat, så kan många som vill ställa om sin kost och äta nyttigare tycka att grönsaker är äckliga, så jag ska äta en massa frukt istället, för det är ju typ samma kan man ha fått för sig. Då kan man kraftigt höja blodsockret och därmed behovet att mycket insulinutsöndring, vilket i förlängningen kan leda till fetma, insulinresistans och diabetes med alla sina hälsokomplikationer.

Vår intelligens hjälper oss att fatta rätt hälsobeslut

Som vi har förstått nu är det jätteviktigt att kunna särskilja på saker och ting, äpplen och päron, frukt och grönsaker.

Vi behöver korrekt kunskap som överensstämmer med hur naturen fungerar, så att vi kan fatta rätt beslut angående vår kost och hälsa. 

Med dålig information och kunskap kan vi dras in i en ond nedåtgående spiral, där vi t ex blir fetare och sjukare varje gång vi fattar beslut om vad vi ska äta.

Med korrekt information och riktig kunskap kan vi fatta bättre beslut som tar oss in i en positiv, uppåtgående spiral där vi mår bättre och bättre, känner oss mer och mer energiska, orkar ta tag i livet och fattar ännu bättre beslut.

Nu får hjärnan vad den gärna vill ha och då fattar vi ännu bättre beslut och så blir vi ännu hälsosammare och smartare och och och... ser du? Den hälsosamma hälsospriralen tar oss nu bara uppåt och uppåt - och det är dit vi vill gå.

Psykologer har påstått att man inte kan öka sin intelligens. Men det är inte så intelligent sagt, då det är bevisat att man visst kan öka sin intelligens - både med mentala övningar, kunskap, övning, erfarenhet och bättre mat eller näringstillskott. Om du är intresserad av att bli ett geni det kommande året, så ska du återkomma och läsa våra kommande artiklar om kognitiv hälsa och välmående.

Bjud in alla dina vänner så sätter vi igång en uppåtgående hälsospiral med alla i landet. Det kommer förutom att ge oss bättre hälsa och ett gladare och bättre liv, även att skapa Ekonomisk Hälsa i hela landet. För tänk så många sjukvårdsmiljarder vi kunde spara om vi alla vore bara lite hälsosammare varje dag.

Genom att hänga med på denna sida så lär vi oss lite mer varje dag och närmare oss målet - ett hälsosammare Du och en hälsosammare och gladare värld! :-)

Denna sida är vad den heter: Hälsa.TV